Specialisaties

Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Sportkinesitherapie

Deze behandeling bestaat uit een zeer specifieke benadering van de aandoening gericht op het hervatten van een welbepaalde sport door de patiënt.
Het is dan ook zeer belangrijk om tijdens de revalidatie na te gaan wat de eisen zijn die een bepaalde sport met zich meebrengt om deze in optimale omstandigheden terug aan te vatten.
Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en het niveau van de sportbeoefenaar.

Manuele therapie

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching-technieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…

Oedeemtherapie en lymfedrainage

Oedeemtherapie is de behandeling die in eerste instantie dient toegepast te worden bij oedeem. Deze heeft als doel het verminderen van zwelling en verbeteren van andere symptomen (bv. zwaartegevoel, vermoeidheid in het aangedane lidmaat, huidveranderingen…). . Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van windelen, lymfetaping, manuele lymfedrainage  en oefentherapie.. 

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek met als doel om de drainage van lymfe te optimaliseren aan de hand van manuele stimulatie. Daarnaast heeft deze ook een ontspannend effect.

Relaxatie therapie

Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van de stress en spanningen op het moment van de sessie, maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een meer permanente staat van kalmte.

De capaciteit tot zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties.

Respiratoire kinesitherapie

Deze tak van de kinesitherapie focust zich op aandoeningen/klachten van de longen en luchtwegen. Enkele voorbeelden zijn COPD, astma, mucoviscidose… De behandeling bestaat uit een combinatie ademhalingsoefeningen, evacueren van slijmen en een geïndividualiseerd oefenprogramma. Dysfunctionele ademhaling en hyperventilatie klachten kunnen verholpen worden, met een combinatie van ademhalingsoefeningen en relaxatie technieken. 

Handrevalidatie

Handen zijn onze belangrijkste werktuigen en kunnen we niet missen in ons dagelijks leven. De hand en pols vormen een complex geheel van spieren, gewrichten, ligamenten en zenuwen. Dit vraagt dus ook om een specifieke aanpak en intensieve behandeling om terug zo’n goed mogelijke functionaliteit te bekomen. Er zijn verschillende problematieken mogelijk, zowel acuut, chronisch, traumatisch en postoperatief.

Cardiovasculaire revalidatie

Cardiale revalidatie is een belangrijk onderdeel bij een hartaandoening of na een ingreep aan het hart en/of bloedvaten. Hierbij is het doel om de fysieke fitheid te verbeteren aan de hand van een geïndividualiseerd oefenprogramma.

Diabetes,obesitas en bariatrie

Patiënten met diabetes en obesitas kunnen bij ons terecht voor een geïndividualiseerd oefenprogramma rekening houdende met eventuele andere comorbiditeiten. Indien er gekozen wordt voor een bariatrische ingreep (zoals een gastric bypass of sleeve), verliest men snel veel gewicht. Naast vetverlies is er ook een sterke afname in spiermassa, daarom bestaat de behandeling uit het volgen van een geïndividualiseerd oefenprogramma. 

Shockwave therapie

In onze kinepraktijk beschikken we over een shockwave (radiaal) toestel ter behandeling van bepaalde aandoeningen.

De belangrijkste indicaties van dit toestel :

  • insertionele tendinitis. bvb: tennis-golfelleboog, kniepees en achillespeesontsteking
  • hielspoor, scheenbeenvliesontsteking
  • calcificatie van de schouder
  • spiertriggerpunten
  • activering van spier- en bindweefsel ( via gebruik van de 15mm ESWT-transmitter en de 20mm D-actor transmitter)
  • lymfedrainage met de V-actor ( optie die we ter beschikking hebben)

Fibromyalgie en CVS

De behandeling bij fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom bestaat uit verschillende onderdelen. Het leren begrijpen hoe pijn tot stand komt (pijneductie), manuele therapie, stressmanagement, slaap hygiëne, ademhalingsoefeningen, activiteitenmanagement en graded activity. 

Pre- en postnatale kinesitherapie

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Je zwangerschap beïnvloedt je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast leer je ook ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen die helpen bij de geboorte en het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling.

Na de bevalling wordt er aandacht besteed aan de wederopbouw van spierkracht en fysieke conditie.

Kaakproblematiek (TMG problemen)

Kaakpijn, een beperkte of afwijkende mondopening of krakende geluiden zijn veel voorkomende symptomen bij kaakklachten.  Ook een groot aantal gevallen van nekpijn, hoofdpijn, oorpijn, tandpijn en aangezichtsklachten vinden hun oorzaak in de bredere kaakregio.

De nabijheid van het binnenoor maakt dat chronische oorpijn en oorsuizen (tinnitus) – in sommige gevallen – veroorzaakt worden door onderliggende kaakdysfuncties.